Kategoria: Nawozy
Saletra amonowa otrzymywana jest na drodze neutralizacji 54,5 56% kwasu azotowego gazowym amoniakiem. Reakcja jest silnie egzotermiczna, ciepło reakcji wykorzystane jest do zatężenia roztworu saletry do stężenia ok. 95%. Końcowe zatężanie roztworu odbywa się za pomocą pary o ciśnieniu 1,4 MPa doprowadzonej z zewnątrz Wydziału. Granulacja stopu saletry amonowej odbywa się metodą wieżową. Saletra amonowa oferowana jest w postaci białych lub lekko kremowych granulek. Produkt niepalny, stabilny w normalnych warunkach przechowywania i użytkowania. Nawóz higroskopijny, wodne roztwory azotanu amonowego mają odczyn lekko kwaśny, wykazują własności korodujące w stosunku do większości metali.
Saletra amonowa produkowana jest z dodatkiem azotanu magnezu, co znacząco wpływa na jej walory nawozowe (wzbogaca glebę dodatkowo w magnez - pierwiastek niezbędny do rozwoju roślin oraz spełnia wysokie wymagania Unii Europejskiej dotyczące bezpieczeństwa w transporcie i stosowaniu). Saletra amonowa oprócz magnezu zawieraantyzbrylacz, preparat nieszkodliwy dla środowiska. Dodatki te całkowicie eliminują zbrylanie granulek, co ułatwia wysiewanie nawozu.
Opakowanie: worki 50 kg Źródło: Zakłady Azotowe Puławy |